Kostrådene på budget

Masser af frugt og grønt

Køb grøntsager i sæson: Grøntsager smager bedst og koster mindst, når de er i sæson. I vintermånederne er det de hårdføre vintergrøntsager som kål, løg og rodfrugter, der skal i indkøbskurven, og de har lang holdbarhed, hvis du opbevarer dem i køleskabets grønsagsskuffe. Rodfrugter er også en rigtig billig måde at spise sig mæt på. Gulerødder, pastinak, persillerod, rødbede, selleri, jordskokker og skorzonerrødder er alle lækre og møre, når de bliver bagt i ovnen. Deres høje andel af vitaminer og mineraler er med til at bidrage til en sund kost. Spis også bælgfrugter som bønner, linser og kikærter. Her får du meget for pengene, og de er fulde af protein og mætter godt.

Køb kun 1 i stedet for 3: Flere supermarkeder er også begyndt at sælge grøntsager i løssalg. Så i stedet for at skulle købe 3 porrer og smide de resterende to ud, fordi du ikke får dem brugt, kan du købe en porre.

En anden prisvenlig måde at få grøntsager på er ved at bruge frosne grønsager. Frosne grøntsager indeholder stadig masser af vitaminer og mineraler og er lige så sunde som friske grøntsager.

Spis mindre kød

Kød er den helt store udgiftspost i mange madbudgetter, så der er meget at spare ved at skrue ned for kødforbruget. Du kan spise grønt en eller to dage om ugen eller gøre det til en vane at strække kødet ved at bruge halvt kød/halvt grøntsager i de gængse retter som spaghetti med kødsauce, chili con carne og lasagne. Tørrede bælgfrugter som kikærter, linser og bønner er fulde af mineraler og vitaminer, kostfibre og protein – og meget billige. Så sæt en populær ret med bælgfrugter på menuen en gang om ugen, fx pitabrød med falafel, mexicanske tortillas med bønnefyld eller en krydret rød linsesuppe.

Kød kan også erstattes af fisk. Og det lyder måske dyrt, men danske spisefisk som sild, makrel, sej og skrubbe er som regel billige.

Spis fuldkorn, der mætter

Der er ingen tvivl om, at i det øjeblik du står i supermarkedet, er det billigere at putte det almindelige hvide pasta i kurven, frem for fuldkornspasta. Men du skal tænke over, at du bliver hurtigere sulten igen, hvis du spiser det hvide pasta. Det resulterer i, at du skal spise igen kort tid efter, hvilket bliver en dyrere affære i det lange løb.Det samme gælder for brød, boller, ris og morgenmadsprodukter. Fuldkornsprodukter er i det hele taget en fordel at spise, da det holder blodsukkeret stabilt, og kostfibrene medvirker til en sund fordøjelse.

Havregryn og rugbrød er billigere produkter, der er spæk fyldt med fuldkorn, og dermed mætter de meget for pengene.

Sukker og fedt

Mellemmåltider og snacks er ofte rige på sukker, fedt og salt og er ofte dyre. Det er muligt at lave billigere og sundere udgaver. En håndfuld nødder, lav din egen müsli, hav en pose grønne snacks i bilen etc.