Kost

Vi har i 2021 fået syv nye officielle kostråd, der er gode både for klimaet og for din sundhed. Kostrådene er vejen til et hjertesundt liv, og her kan du få diætistens tips og tricks til, hvordan du nemmere får kosten drejet ind på det sunde spor uden, det bliver alt for surt og fyldt med afsavn. 

Læs mere her

Kan det lade sig gøre at leve både sundt – og billigt – samtidig med, at man overholder de officielle kostråd?

Her får du en række gode råd til, hvordan du kan leve sundt på budget.

Tøm køleskabet

Vi smider alt for meget mad ud, men hvis du tænker lidt kreativt, kan du sagtens bruge (næsten) alt i køleskabet:

  • Hav mindst en ugentlig tøm-køleskabet-dag.
  • Hold orden i dit køleskab: De ældste fødevarer skal stå forrest.

Tjek datoen

For de fleste vil det være lidt af en overvindelse at spise mad, der har overskredet sidste salgsdato. Men faktisk holder de fleste fødevarer sig friske længe efter, at datoen på pakken er udløbet. Lugt til kødet, grønsagerne eller osten. Gammel mad lugter grimt! Alt, hvad der er råddent, skal du selvfølgelig smide ud, men mælk, der har overskredet sidste salgsdato, kan som regel sagtens bruges i pandekager eller andre forarbejdede retter. Dåsemad kan holde sig meget længere end udløbsdatoen.

Står der “sidste anvendelsesdato” på maden, er det mad, der let bliver uspiselig. Det er mad, du bør være forsigtig med at spise efter datomarkeringen. Det gælder for eksempel ferske produkter som kylling, hakket kød, fars og fersk fisk. Du vil dog også på nogle madvarer finde “Bedst før” eller “ofte god efter”. Her skal du bruge dine sanser, for at vurdere om den er spiselig eller bør smides ud.

Madrester

Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter. Sørg for at du ikke smider en masse mad ud, når ugen er omme. Hvis du har rester af grøntsager fx peberfrugt, kan du skære det i tern og fryse det ned. På den måde har du nogle grøntsager til en wok en anden gang.

Mad til flere dage

Lav mad til flere dage − en hovedret kan blive til en frokost eller en forret dagen efter. Der er flere fordele ved at lave store portioner. For det første har du også til næste aften, så du er fri for at lave mad dagen efter. For det andet kan du bruge resten til madpakke, fx pastasalat eller alm. salat. Det bliver hurtigt dyrt, hvis du skal købe din frokost hver dag.

Kostrådene på budget

Find her en række gode råd til at leve sundt uden at pengepungen bliver tømt inden måneden er slut

Læs mere

Hjertesunde indkøb

Hvordan sikrer du, at du køber sundt ind, når du putter varer i kurven. Få her Hjerteforeningens diætist’ gode råd til at vælge de sunde varer, når du handler.

Læs mere

Hjertesunde opskrifter

Gå på opdagelse – find den opskrift, der passer lige til dig!

Læs mere